Verkkokauppa tappaa rautakaupan

Back to the texts & articles page

(Julkaistu Kauppalehden Viivan alla -blogissa helmikuussa 2011)

Satavuotias musiikkiliike Hellas meni konkurssiin koska saksalainen Thomann-verkkokauppa ajoi sen nurkkaan. Viime syksynä kävi jo samoin Soundatalle. Mutta jos suomalaiset rautakaupat, urheiluliikkeet ja design storet luulevat että kyseessä on vain musiikkialan pulma, ne ovat pahasti väärässä.

Ostin rakennuskohteeseemme kylpyhuonekalusteita neljään asuntoon. Suomalainen maahantuoja vastasi tarjouspyyntöön 1,5 viikossa. Tarjous tuli  huonosti eriteltynä ja virheellisenä. Odotellessa valitsin tavarat saksalaisen verkkokaupan erinomaisesta (ja laajasta!) katalogista ja kävin ystävällisen Anjan kanssa kirjeenvaihtoa. Vasteaika viesteihin oli noin 3 tuntia. Hintaero -25% verkkokaupan eduksi. Arvatkaa kumpi teki kaupat?

Viime hiihtolomaksi New Yorkin NY Habitat etsi meille kaupunkiasunnon. Mary ehdotti vaihtoehtoja, varmisti että luovutukset toimivat, ja tarkisti tunnelmat loman jälkeen. Samoihin aikoihin kävimme itäsuomalaissa kylpylässä, mikä ei ole vielä vastannut reklamaatiooni huonosta palvelusta.

Pitkä häntä on todellisuutta. Jos tuote on tunnistettavissa nimen ja mallin perusteella, se on tehokkaampaa myydä verkossa: valaisimet, polkupyörät, kirjat, design-tuolit, wc-pöntöt, elektroniikka. On-line-katalogista ei lopu hyllytila kesken, joten kuluttaja tuntee pääsevänsä valitsemaan parhaan vaihtoehdon.

Voittava yhdistelmä on valtava valikoima, kellontarkka asiakkuusprosessi ja henkilökohtainen palvelu. Suomalainen kauppa elää Spede Pasasen rautakaupassa (”Haloo! Onks täällä myyjää?”), jossa kuluttajalla ei ole ääntä.

Kansainvälisessä kaupassa asiakkaat tottuvat siihen, että prosessi toimii. Tieto ja kokemukset vaihtuvat netissä. Kisassa pärjäävät suuret (=Bauhaus) ja ketterät (=verkkokaupat). Nyt on jo kiire herätä muutokseen, jos haluamme olla muutakin kuin kansainvälisten ketjujen tytäryhtiötalous.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s