Pullotalo toimii koneilla

Back to the texts & articles page

(Julkaistu HS:n mielipide -palstalla elokuussa 2010)

Moni asia on kadonnut mielestä niistä opeista, jotka sain kun opiskelin nuorena miehenä TKK:n arkkitehtiosastolla. Yksi Panu Kailan lause on kuitenkin jäänyt mieleen: ”rakentaessa kannattaa muistaa, että vesi valuu alaspäin ja lämpö nousee ylöspäin.”

Kahta tosiasiaa täydentää kolmas: ennemmin tai myöhemmin kaikki menee rikki. Jos rakentamisessa noudatettaisiin näitä sääntöjä sekä maalaisjärkeä, meidän ei tarvitsisi keskustella hometaloista.

Ajatus talon alapohjan koneellisen tuuletuksen ylivoimaisuudesta kuuluu samaan sarjaan kuin täysin ilmatiivis talo. Laboratoriossa ratkaisu toimii, mutta tosielämässä ei.

Talot eivät ole autoja, joilla on huolto-ohjelma ja vuosikatsastukset. Talot ovat pystyssä pitkään. Jokaisen talon elinkaarelle osuu huonomman ja paremman ylläpidon kausia. Koneellisen ilmanvaihdon lyhyt historia osoittaa, että huolto unohtuu helposti. Monelta asujalta jopa näkyvien vikojen, kuten rikkinäisten vesirännien kunnostaminen jää tekemättä. Talon rakenteellinen terveys ei voi olla riippuvainen siitä, muistaako omistaja huollattaa lattian alla piilossa lojuvan ilmankuivaimen. Huolimattomuus on inhimillistä ja rakennusten tulisi sietää sitä  kohtuullisessa määrin.

Perinnerakentamisessa on vuosituhansien aikana yrityksen ja erehdyksen kautta opittu kaikki kolme ”peruslakia” vedestä, lämmöstä ja rikki menemisestä. Siksi vanhat talot kestävät. Kun niihin tulee vuoto, vesi pääsee pois ja rakenne pääsee kuivumaan. Talot tuulettuvat hyvin. Rakennevika näkyy ennen kuin tuho on liian suurta. Tasa-aineiset ratkaisut (puuta puun kanssa, kiveä kiven kanssa) tasaavat kosteuden ja lämmön vaihteluita. Materiaalit ovat korjattavissa. Tilat on suunniteltu joustaviksi, ne soveltuvat moneen käyttöön.

Murphyn 7. laki sanoo: luonto on piilevän virheen puolella. Tämän päivän tiivis pullo on vuotava pullo huomenna. Monet perinnerakentamisen hyvät periaatteet voidaan päivittää nykyrakentamiseen. Talo ei ole tekniikkaa, vaan kokonaisuus, jonka tärkein ominaisuus on kyky kestää aikaa ja meitä hajamielisiä ihmisiä.